> ΑΦΟΙ Α. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε. - Τεχνικές Λύσεις - Ξύλινα Κουφώματα

Ξύλινα ΚουφώματαΠΡΟΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΒΑΦΗ

  1. Απομάκρυνση στεγανοποιητικού. Απομακρύνουμε τη σιλικόνη του υαλοπίνακα
  2. Τρίψιμο επιφανείας. Τρίβουμε το ξύλο που έχει γίνει γκρί καθώς και τα παλαιά σταθερά χρώματα. Χρησιμοποιούμε ειδικά τριγωνικά τριβεία ή τριβεία γωνίας.
  3. Διεύρυνση γωνιακών ενώσεων. Τυχόν ανοικτές γωνιακές ενώσεις πρέπει να διευρυνθούν στα 5mm.Το γέμισμα με ειδικό υλικό σπατουλαρίσματος εξωτερικών επιφανειών (Brillux 598/599) γίνεται πάντα με το ενδιάμεσο χέρι.


ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΑΦΗΣ

Σε αντίθεση με το βερνίκι, το να βάφει κανείς τις ξύλινες επιφάνειες σημαίνει ότι παραιτείται από την χαρακτηριστική εμφάνιση της ξύλινης υφής προς όφελος μιας κλειστής γυαλιστερής ή σατινέ, επιφάνειας. Σαν αντιστάθμιση οι βαφές εξασφαλίζουν (στις ανοιχτές ιδίως αποχρώσεις) την ασφαλέστερη και μακροβιότερη προστασία έναντι κάθε είδους προσβολής. Θα επαναλάβουμε εδώ ότι η μέγιστη προστασία εξασφαλίζεται από βαφή λευκή και γυαλιστερή.
  1. Εμποτισμός. Μετά από τις προεργασίες ακολουθεί ανεξαρτήτως του αν θα χρησιμοποιήσουμε βαφή ή το μια προεπάλειψη με το υλικό Impredur Holzimprgnier-Grund 550 βάσεως διαλυτών νέας τεχνολογίας δηλαδή χωρίς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Το υλικό επιτυγχάνει υψηλή διείσδυση, ρυθμίζει την υγρασία και προστατεύει από τους μπλε μύκητες.
  2. Προεπάλειψη και ενδιάμεσο χέρι με βελατούρα. Χρησιμοποιώντας την βερατούρα Impredur Grund 835 βάσεως διαλύτων νέας τεχνολογίας επιτυγχάνουμε πρόσφυση, γεμιστική ικανότητα και ρύθμιση υγρασίας σε ιδανικές τιμές. Η βελατούρα αυτή έχει επιπλέον και την σημαντική ιδιότητα του φράγματος των εξερχόμενων ουσιών (σημαντική για τροπικά ξύλα, ή για επακόλουθη βαφή με υλικά βάσεως νερού). Σημαντική παρατήρηση: Η ισχυρότερη λύση για της ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες προβλέπει οι προεπαλείψεις (δηλαδή ο εμποτισμός και η βελατούρα) να είναι βάσεως διαλύτου και όχι νερού. Ο λόγος είναι ότι οι προεπαλείψεις νερού ενεργοποιούν τα υδατοδιαλυτά συστατικά του ξύλου όταν έρθουν σε επαφή με αυτά, τα οποία με την σειρά τους έρχονται "μπροστά" ρυπαίνοντας τα ανοιχτόχρωμα χρώματα ή βερνίκια. Αν επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε την βελατούρα νερού Lacryl Allgrund 246 , φροντίζουμε για τους ανωτέρω λόγους να έχει προηγηθεί φραγή με υλικό Impredur Holzimprgnier-Grund 550.
  3. Σφραγίσεις στεγανοποιήσεις. Οι τυχόν σφραγίσεις- στοκαρίσματα γίνονται με ειδικό υλικό σπατουλαρίσματος εξωτερικών επιφανειών Brillux 598/599 , το γέμισμα αρμών με την ειδική μαστίχη CS14.
  4. Διεύρυνση- στοκάρισμα ενώσεων. Τυχόν ανοιχτές γωνιακές ενώσεις πρέπει να διευρυνθούν στα 5 mm. Το γέμισμα με ειδική μαστίχη παραθύρων CS 14 ή ειδικό υλικό σπατουλαρίσματος εξωτερικών επιφανειών Brillux 598/599 γίνεται πάντα μεταξύ βελατούρας και χρώματος.
  5. Τελικό χέρι Για μια διακοσμητική όσο και προστατευτική τελική επιφάνεια η Brillux διαθέτει μια πλειάδα υλικών, εκατοντάδες αποχρώσεις, διαφορετικές λάμψεις, δυνατότητα φασματοσκόπησης. Για τον ελληνικό χώρο (υπεριώδεις ακτίνες και υψηλή θερμοκρασία) τα πλέον καταλληλότερα και δοκιμασμένα υλικά βαφής είναι οι ριπολίνες βάσεως νερού Lacryl 270(σατινέ) και Lacryl 275(γυαλιστερή) . Ότι αντέχει σε παραθαλάσσιο παράθυρο νοτίου προσανατολισμού στην Ελλάδα (συνδυασμός υπεριωδών ακτινών, υψηλών θερμοκρασιών και αλάτων) αντέχει περισσότερο και οπουδήποτε. Εκεί ειδικά η Brillux έχει να παρουσιάσει έργα αναλοίωτα από το 1983.


Image 1